به گزارش بنکر (Banker)، دراین دوره، محمود بهمنی با فروش ۱۶۰ میلیارد و ۴۵۶ میلیون دلار بیشترین مداخله را در بازار داشته و پس از وی، ابراهیم شیبانی با ۵۷ میلیارد و ۷۱۷ میلیون دلار، ولیالله سیف با ۳۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار، طهماسب مظاهری با ۳۰ میلیارد و ۴۶۰ میلیون دلار و مرحوم محسن نوربخش با ۷۸۱ میلیون دلار، رتبههای دوم تا پنجم را به خود اختصاص دادهاند.
حال اگر دوره کامل مسئولیت رؤسای اخیر بانک مرکزی را در نظر بگیریم، در دوره ریاست ابراهیم شیبانی بر بانک مرکزی یعنی فاصله سالهای ۸۲ تا ۸۶، در مجموع ۱۱۴ میلیارد و ۸۵۸ میلیون دلار ارز فروخته شده است که ۵۷ میلیارد و ۷۱۷ میلیون دلار آن برای مداخله و ۵۶ میلیارد و ۸۶۸ میلیون دلار برای واردات هزینه شده است.
همچنین در دوره طهماسب مظاهری یعنی دوره یکساله ۸۶ تا ۸۷، ۴۶ میلیارد و ۱۰۹ میلیون دلار مجموع ارز فروخته شده توسط این بانک است که ۳۰ میلیارد و ۴۶۰ میلیون دلار آن برای مداخله دربازار و کنترل قیمت و ۱۵ میلیارد و ۶۶۹ میلیون دلار برای تأمین واردات رسمی مصرف شده است.
همچنین در دوره محمود بهمنی در فاصله سالهای ۸۷ تا ۹۲ مجموع ارز فروخته شده به ۲۷۷ میلیارد و ۱۷ میلیون دلار میرسد که ۱۶۰ میلیارد و ۴۵۶ میلیون دلار برای مداخله دربازار و ۱۱۶ میلیارد و ۵۶۲ میلیون دلار نیز برای واردات هزینه شده است.
در دوره ریاست ولیالله سیف بر بانک مرکزی در فاصله سالهای ۹۲ تا اوایل ۹۷ نیز مجموع ارز فروخته شده به ۱۵۱ میلیارد و ۲۶۲ میلیون دلار میرسد که ۳۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار برای مداخله دربازار و ۱۱۵ میلیارد و ۹۶۲ میلیون دلار برای تأمین ارز واردات رسمی تخصیص داده شده است.
بنابر گزارشها در دوره دو ساله و نیمه عبدالناصر همتی ۱۳۹۷-۱۳۹۹، کمترین میزان دخالت در بازار ارز صورت گرفته است به طوری که این میزان حتی منفی هم شده است. یعنی به جذب ارز از بازار پرداخته شده است.
متوسط سالانه فروش ارز
با توجه به اینکه دوره ریاست رؤسای کل بانک مرکزی یکسان نبوده است، با محاسبه متوسط سالانه فروش ارز تصویر بهتری به دست میآید. برهمین اساس، آمار نشان میدهد که در دوره ریاست کلی ابراهیم شیبانی بر بانک مرکزی متوسط سالانه مجموع ارز فروخته شده توسط این بانک به ۲۵ میلیارد و ۴۶۳ میلیون دلار میرسد که سهم مداخله و بازار اصلی تقریباً مساوی بوده است.
در این دوره به طور متوسط سالانه ۱۲ میلیارد و ۶۳۷ میلیون دلار معادل ۴۹.۶ درصد کل ارز فروخته شده در بازار اصلی تخصیص داده شده است و سالانه ۱۲ میلیارد و ۸۲۶ میلیون دلار برابر با ۵۰.۴ درصد از کل ارز فروخته شده برای مداخله اختصاص یافته است.
همچنین در دوران یکساله ریاست کلی طهماسب مظاهری بر بانک مرکزی از مجموع ۴۶ میلیارد و ۱۰۹ میلیون دلاری که توسط این بانک در بازار فروخته شده، ۳۰ میلیارد و ۴۶۰ میلیون دلار معادل ۶۶.۱ درصد صرف مداخله شده است و ۱۵ میلیارد و ۶۴۹ میلیون دلار باقیمانده در بازار اصلی فروخته شده است.
در دوره محمود بهمنی نیز متوسط سالانه کل ارز فروخته شده توسط بانک مرکزی به ۵۵ میلیارد و ۴۰۳ میلیون دلار میرسد که ۵۷.۹ درصد برابر با ۳۲ میلیارد و ۹۱ میلیون دلار (به طور متوسط در هر سال) برای مداخله هزینه شده است. ۲۳ میلیارد و ۳۱۲ میلیون دلار مابقی نیز که ۴۲.۱ درصد از کل ارز فروخته شده را تشکیل میدهد در بازار اصلی تخصیص یافته است.
براساس این گزارش در دوران ریاست کلی ولیالله سیف متوسط سالانه ارز فروخته شده توسط بانک مرکزی به ۳۳ میلیارد و ۶۱۴ میلیون دلار بوده است که به طور متوسط سالانه ۷ میلیارد و ۸۴۴ میلیون دلار یعنی ۲۳.۳ درصد آن صرف مداخله شده است. همچنین در این دوره به طور متوسط در هر سال ۲۵ میلیارد و ۷۶۹ میلیون دلار که ۷۶.۷ درصد از کل فروش ارز توسط بانک مرکزی را شامل میشود، راهی بازار اصلی شده است.
از مرداد سال ۱۳۹۷ نیز عبدالناصر همتی، جایگزین ولیالله سیف شد. دراین دوره هنوز اطلاعات دقیقی از میزان فروش ارز و نحوه مداخله در بازار ارز منتشر نشده است. با این حال به نظر میرسد با تشدید تحریمها و خروج امریکا از برجام از اردیبهشت ۹۷، به دلیل محدودیت و فشار بر منابع ارزی بانک مرکزی، سبک و سیاق مدیریت بازار نیز تغییر کرده است.
البته همتی در آغاز به کارخود مجوزی از سران سه قوه برای مدیریت بازار ارز به نحو مقتضی نیز دریافت کرده است. با این حال دربرخی از رسانهها اعداد و ارقامی از میزان تزریق ارز به بازار توسط رؤسای کل بانک مرکزی منتشر شده است که درآن سهم عبدالناصر همتی منفی یک میلیارد دلار ذکر شده است.