به گزارش بنکر (Banker)، کارخانه ارج از سال ۱۳۱۶ به عنوان تولید کننده لوازم خانگی فعالیت خود را آغاز کرد و با قدمتی ۸۳ ساله قدیمیترین سازندهٔ لوازم خانگی در ایران محسوب می شود.
پس از انقلاب ۱۳۵۷، در جریان مصادرهٔ اموال و داراییها، این کارخانهٔ متعلق به خانواده ارجمند، بابت بدهی به سازمان صنایع ملی ایران منتقل گردید.
این کارخانه به مرور دچار ضرر و زیان شد و در دههٔ ۱۳۷۰ با یک اختلاس ۲۰ میلیارد تومانی نیز مواجه شد و پس از مشکلات دیگری، همچون عدم بهروزرسانی کارخانه، در ۲۴ خرداد ۱۳۹۵ با پلمب قضایی انبار ارج، کارخانهٔ ۷۹ ساله این شرکت رسماً تعطیل شد.
در سال ۱۳۹۸ بحث فروش کارخانه مطرح شد و بانک ملی این کارخانه را در مزایده ای عجیب که فقط یک خریدار در آن شرکت کرده است واگذار کرد. اما بر اساس اسناد و مدارک موجود این واگذاری فقط ثروت کلانی که به نام بیت المال بود را به تاراج برده است.
زمین کارخانه ارج با قیمت عجیبی به فروش رفت
زمین کارخانه ارج طبق اسناد موجود ۸۴ هزار متر مربع است که به خریدار متری ۷۰۰ هزار تومان فروخته شده است. زمینی با آب و برق صنعتی و امتیاز های خوب مکانی که در نزدیکی تهران و ۵ کیلومتری کرج قرار دارد با قیمت ۷۰۰ هزار تومان در سال ۱۳۹۸ در مزایده به فروش رفته است!
در بدترین حالت هم در نظر گرفته شود با توجه به افزایش تورم و گرانی حتی در منطقه محروم هم افزایش قیمتی در خرید و فروش زمین ها مشاهده می شود اما بانک ملی با چه تفکری زمینی با متراژ بالا در منطقه مناسبی همانند کارخانه ارج را با متری ۷۰۰ هزار تومان به فروش رسانده است؟
طبق تفاوت قیمتی که در گزارش سازمان بازرسی درباره فروش زمین مشاهده می شود قیمت چنین زمینی با نرخ روز با اختلافی زیادی همراه است که در ماشین حساب هم اعداد آن نمی گنجد!
کم فروشی در دو قطعه زمین مجاورت کارخانه ارج
دو قطعه زمین در مجاورت کارخانه ارج وجود دارد که به عنوان انبار این کارخانه از آن استفاده می شده است. متراژ این دو قطعه زمین هم بیش از ۵۴ هزار متر بوده که در مزایده به خریدار مورد نظر متری یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان فروخته شد.
چنین قیمت زمینی در استان تهران که از مزایای همچون برق صنعتی، آب، گاز و… برخوردار است طبق قیمت روز باید خیلی بیشتر از مبلغی که فروخته شده اعلام می شد. طبق قیمت کارشناسی که توسط علی حقانی مدیر عامل وقت شرکت ارج انجام شده است حداقل قیمت این زمین در سال ۱۳۹۸ باید متری بیش از چند میلیون تومان به فروش می رفت اما این زمین با قیمت غیرقابل پیش بینی به خریدار فروخته شد.
تاراج تجهیزات و لوازم کارخانه ارج
تجهیزات وخط تولید کارخانه وتاسیسات لوازم کارخانه ارج اکثرا ساخته آلمان بود اما طبق قدمت و سالم بودن دستگاه ها به عنوان لوازم اوراقی وضایعات فروخته شد که بر روی قیمت آن تاثیر مستقیمی داشت. دستگاه هایی که با قیمت های نجومی می توانستند به فروش برسانند با یک قیمت بچه گانه به عنوان لوازم اوراقی وضایعات آهن به فروش رسید!
طبق قیمت کارشناسی و سالم بودن قطعات دستگاه های موجود در کارخانه ارج، به راحتی می توانستند چندین برابر که فروخته شد؛ به فروش برسانند.
برند کارخانه ارج با قیمت بسیار کم فروخته شد
برند هر شرکت معتبری با قیمت بالایی به فروش می رسد. فرایند برند سازی برای هر شرکت نوپا؛ بسیار سخت و زمان بر است و اکثر شرکت های بزرگ برندهای خود را به دلیل مشکلات مالی با قیمت نجومی به فروش می رسانند تا با مبلغ فوق بتوانند مشکلات مالی را رفع و کارخانه یا شرکت مورد نظر خود را احیا کنند.
کارخانه ارج که از تولید کنندگان قدیمی کشورمان است، قطعا برند چنین کارخانه ای آرزوی هر سرمایه گذاری است اما در یک فرایندی عجیب بانک ملی به راحتی برند معتبر ارج را با هزینه بسیار پاینی به فروش رساند. قیمت برند ارج ۳۴۴/۰۰۰۰۰۰۰۰۰ میلیارد ریال به فروش رسید در صورتی که قیمت کارشناسی آن بیش از چندین برابر قیمت فروخته شده ارزیابی شده است.
عدم اجرای توافقات توسط خریدار
علی رغم اینکه در یک مزایده ساختگی فقط یک خریدار به نام شرکت پروفیل آریاوا معرفی شد و تمامی اموال بیت المال این کارخانه توسط عوامل بانک ملی به تاراج رفت، خریدار مورد نظر نسبت به توافقات صورت گرفته در عقد قرار داد عمل نکرده و از سال ۹۸ تا کنون هم هیچ ارگانی نسبت به عدم همکاری این خریدار اقدامی انجام نداده است.
طبق اسناد موجود، چک اول خریدار بعد از مزایده به بانک ملی به مبلغ۵۹۸/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ به دلیل عدم کفایت موجودی وصول نگردید. و طبق توافق طرفین باید معامله فسخ می شد اما این خریدار همچنان ملک را از آن خود می داند. حتی زمینی در شهرستان گرمسار هم که متعلق به کارخانه ارج بوده و در مزایده در اختیار شرکت پروفیل آریارو قرار گرفته به فروش رسانده است.
بر اساس این گزارش، تمامی سوله های کارخانه ارج توسط خریدار در مزایده با ماهی ده میلیارد تومان اجاره داده می شود و طبق پیگیری های صورت گرفته سایت خبری یکتاپرس، برق صنعتی و برخی از سوله های کارخانه ارج به عنوان مزرعه بیت کوین مورد استفاده قرار می گرفته است.
باتوجه به مسائل مالی وحشتناکی که در کارخانه ارج رخ داده است باید مدیرعامل بانک ملی حسین زاده پاسخگو باشد که چرا با این عجله و به این شکل اموال بیت المال را به تاراج گذاشتند؟ چه کسانی از این معامله سود کردند و چرا برای دریافت مطالبات از خریدار مذکور پیگیری های لازم انجام نشده است؟ افرادی همانند عیسی زاده، شریفی و غریب پور به عنوان اعضای هیات رئیسه درباره مزایده این کارخانه؛ پاسخگو باشند که چرا اموال، زمین و برند کارخانه ارج که متعلق به بیت المال است با این تفاوت قیمتی و ارزان فروشی فاحش به یک شرکت خاصی که هیچ کدام از تعهدات خود را عمل نکرده، فروخته شده است؟