به گزارش بنکر (Banker)، محمد واعظبرزانی اظهار کرد: با توجه به افت شتاب افزایش نرخ تورم در دو ماه اخیر و همچنین کاهش انتظارات تورمی، بانک مرکزی امیدوار است بتواند در کنار احتمال بهبود شرایط سیاسی سال آینده، به هدفگذاری نرخ تورم ۲۲ درصدی در پایان بهار ۱۴۰۰ برسد.
وی درباره این موضوع اظهار کرد: به لحاظ تکنیکی زمانی که نرخ تورم نقطه به نقطه ماهانه کاهش پیدا کند، خود به خود باعث کاهش نرخ تورم سالانه خواهد شد.
واعظبرزانی در پاسخ به این سوال که نرخ تورم نقطه به نقطه ماهانه تحت چه عواملی کاهش پیدا میکند، سه عامل را تاثیرگذار دانست و گفت: عامل اول مهار هزینه تمامشده تولید است و مهمترین فاکتور تعیینکننده برای هزینه تمامشده تولید یک کالا، نرخ ارز است.
از این رو ثبات نرخ ارز به کاهش نرخ تورم نقطه به نقطه منجر میشود و در صورتی که نرخ ارز کاهش پیدا کند، این کاهش در نرخ تورم هم احساس خواهد شد.
وی افزود: دومین عامل مدیریت تقاضا در بازار کالا و خدمات است که مهمترین متغیر در این خصوص نرخ رشد حجم پول است یعنی اگر چنانچه حجم پول به عنوان بخش نقدینگی تورمزا کاهش یابد، انتظارات قیمتی در بازار کالا و خدمات از طرف تقاضا مهار میشود.
این اقتصاددان با بیان اینکه سومین عامل انتظارات تورمی است، تصریح کرد: مطالعات و پژوهشها نشان میدهد که در اقتصاد ایران انتظارات تورمی تحت تاثیر «تورم تجربهشده» است به این معنا که کاهش نرخ تورم نقطه به نقطه وقتی برای چند ماه تکرار شود، همین خود باعث مهار انتظار تورمی و در نتیجه افزایش شیب کاهش تورم در ماههای بعدی خواهد شد.
واعظبرزانی در پایان گفت: از این رو اگر بانک مرکزی انشاءالله موفق به مدیریت تقاضای کل، کنترل حجم پول و نقدینگی و در نهایت تثبیت نرخ ارز حتی برای سه ماه متوالی شود، اثر انتظارات تورمی این اقدامات در کنترل تورم نمود پیدا خواهد کرد.