به گزارش بنکر (Banker)، کاهش سطح اختلاف منطقهای در موضوعات مختلف و دستیابی به اهداف توسعه متعادل و پایدار ملی، همگی در گرو حل معضلات و موانع ریشهای تحقق مدیریت و برنامهریزی منطقهای است. در همین زمینه بررسی و تحلیل موانع کلان برنامهریزی در ایران، نشان میدهد اصلیترین عامل موثر بر فرآیند توسعه منطقهای در کشور، نظام مدیریتی و برنامهریزی متمرکز بوده است.
کاهش سطح اختلاف منطقهای در موضوعات مختلف و دستیابی به اهداف توسعه متعادل و پایدار ملی، همگی در گرو حل معضلات و موانع ریشهای تحقق مدیریت و برنامهریزی منطقهای است. از این رو، برای جلوگیری از افزایش شتاب نابرابری درآمدی در بین استانها، سیاستهای اقتصادی در کشور باید مبتنیبر تکالیف آمایش سرزمین و متعادلسازی بین جمعیت، فضا و فعالیت صورت گیرد.
اما وجود نابرابریهای گسترده در توزیع درآمد در هر منطقه جغرافیایی اعم از یک شهر، استان یا کشور به بروز فقر و افزایش داخلی آن و ایجاد شکاف بیشتر در طبقات اجتماعی نیز منجر میشود. توزیع درآمد به توضیح چگونگی سهم افراد یک کشور از درآمد ملی میپردازد. بهعبارتی، توزیع درآمد درجه نابرابری موجود بین درآمد افراد یک کشور را توصیف میکند. پدیده نابرابری درآمد نهتنها از دلایل عمده فقر است، بلکه یکی از عوامل مهارکننده رشد اقتصادی نیز محسوب میشود.
برای سنجش وضعیت توزیع درآمد یک جامعه، از شاخصهای آماری مختلف استفاده میشود که در اینجا به آمارهای ضریب جینی استناد میشود. عدد ضریب جینی بین صفر(اشاره به برابری کامل در توزیع درآمدها) و یک(حاکی از نـابرابری کامل در توزیع درآمدها یا مخارج) است.
در این خصوص بررسی دادههای مرکز آمار ایران نشان میدهد میانگین ضریب جینی در کشور طی سال گذشته ۰.۳۹۹۲ بوده که این میزان در استان سیستان و بلوچستان حدود ۰.۴۴۷۹ بوده است. در استان تهران نیز این شاخص با عدد ۰.۴۰۶۲ بالاتر از میانگین کشوری بوده است. همچنین استانهای هرمزگان، گلستان، همدان و آذربایجانغربی به ترتیب در رتبههای سوم تا ششم بیشترین عدد شاخص ضریب جینی را داشتهاند.
نکته مهمتر اینکه درحالی ضریب جینی کشور در سال گذشته به ۰.۳۹۹۲ رسیده که این شاخص در سال ۱۳۹۴ حدود ۰.۳۸۵۱ بوده و مقدار آن در استانهای سیستان و بلوچستان و تهران نیز به ترتیب ۰.۳۵۹۴ و ۰.۳۸۶۷ بوده است.
همچنین سیستان و بلوچستان طی سال گذشته درحالی به رتبه اول کشور از لحاظ نابرابری صعود کرده که در سال ۹۴ رتبه این استان سوم کشوری بوده و به جای این استان، استان گلستان رتبه اول و استان تهران رتبه دوم را داشتهاند.
این وضعیت نشان میدهد طی سالهای اخیر نهتنها میانگین شاخص ضریب جینی در کشور افزایش یافته، بلکه محل اصابت سیاستهای حمایتی و یارانهای نیز موثر نبوده و همچنین تلاشی برای توسعه اقتصادی در بلندمدت در مناطق کمتر برخوردار صورت نگرفته است.