رييس كل بانك مركزي ميگويد وضعيت ذخاير ارزي مناسب است و شايد به همين دليل در سياست جديد تصميم بر افزايش سهميه ارز هر كد ملي تا سطح 5هزار يورو گرفته شده است.
به گزارش بنکر (Banker)، سوال اين است كه آيا توان پاسخگويي به همه نيازهاي ارزي وجود دارد؟
كامران ندري، كارشناس حوزه بانكي در اين باره به اعتماد گفت: به نظر ميرسد آقاي فرزين نيز همان مسيري را ميروند كه روساي قبلي بانك مركزي رفتهاند اما زماني كه حدي براي فروش ارز تعيين ميشود به معني كمبود ارزي است به عنوان مثال محدوديت فروش 5 هزار دلار از سوي صرافيها يا اينكه گفته ميشود همه تقاضاها به رسميت شناخته نميشوند به اين معني است كه اين مازاد تقاضا بايد در جاي ديگري پاسخ داده شود و آنجا هم جايي جز بازار آزاد نيست.
اين كارشناس حوزه بانكي تصريح كرد: در صورتي كه دولت توانايي پاسخگويي همه تقاضاها را در سامانههايي كه تعريف شده و در چارچوبهايي كه وجود دارد نداشته باشد چطور ميخواهد اين بازار را مديريت كند؟
ايجاد بازارهاي ارزي مختلف نشانه چيست؟
او ادامه داد: اينكه در كشور چندين بازار مختلف وجود دارد از بازار نيما تا سنا و … نشاندهنده آن است كه آقاي فرزين هم بازار جديد ديگري را ميخواهد ايجاد كند كه اين اتفاق هم اصلا جديد نيست و ساير روساي بانك مركزي نيز اين اقدامات را انجام دادهاند.
به احتمال زياد در صورتي كه بخواهند با نرخهايي كه اعلام كردهاند پاسخگوي همه نيازها باشند، شدني نيست.
به همين خاطر بازارهاي مختلفي نظير نيما تشكيل ميشود و گفته ميشود تنها افرادي كه ثبت سفارش كردهاند، ميتوانند وارد اين بازار شوند يا در بازار متشكل اسكناس گفته ميشود تنها صرافيها ميتوانند از اين بازار استفاده كنند.
ندري خاطرنشان كرد: همه اين محدوديتها و كنترلهاي ارزي نشاندهنده آن است كه در قيمتهايي كه مد نظر حاكميت و بانك مركزي است به دليل اينكه نميتوانند همه آنها را تامين كنند لذا اين محدوديتها و كنترلها را ميگذارند و در صورتي كه واقعا به لحاظ ارزي امكان اين موضوع وجود داشته باشد كه بر اساس آن نرخهايي كه بانك مركزي اعلام ميكند پاسخگوي همه نيازها باشند ديگر اين همه محدوديتها و كنترل نياز نخواهد بود.
20 ميليارد دلار كجاست؟
اين كارشناس حوزه بانكي در مورد آزادسازي دلارهاي بلوكهشده و عدم تاثير آن در بازار ارز افزود: آقاي فرزين بر اين باور هستند كه اين فضاسازي رسانهاي است اما به لحاظ اقتصادي بايد گفت يك تقاضايي در بازار وجود دارد و اين تقاضا مديريت نشده است و البته شايد رسانههاي داخلي نتوانستند در اين زمينه كار چنداني انجام دهند و رسانههاي معاند به تعبير حاكميت در اين زمينه سياهنمايي داشتهاند.
اما واقعيت اين است كه اين تقاضا در بازار وجود دارد و اين ميزان عرضه نيز به اندازه تقاضاي بازار نيست و واقعيت امر اين است كه مردم در بازار مشاهده ميكنند و زماني كه قيمت ارز رشد ميكند نشاندهنده آن است كه ميزان تقاضا در بازار ارزي از ميزان عرضه ارز كمتر است.
او ادامه داد: در صورتي كه اين 20 ميليارد دلار ارزي كه آقاي فرزين به آن اشاره ميكنند موجود باشد كه رقم بسيار بزرگي است قاعدتا نبايد شاهد اين افزايش قيمتها در بازار باشيم.
چرا محدوديتهاي ارزي و دستهبندي و گروهبندي كالايي وجود دارد؟
ندري تصريح كرد: متاسفانه برخي از اخبار باعث شده كه مردم به اين اظهارات چندان واكنشي هم نشان ندهند و تنها آنچه در بازار ميتواند منشأ اثر باشد اين است كه اين ارز به صورت واقعي به بازار تزريق شود و در صورتي كه نتوانند مطابق نيازي كه در بازار وجود دارد ارز را به بازار تزريق كنند چارهاي جز محدوديتهاي ارزي و دستهبندي و گروهبندي كالايي نيست.
اين كارشناس حوزه بانكي افزود: هماكنون نيز در بخش دلار 28500 تقاضاي بالايي در بازار وجود دارد و به دليل اينكه آقايان توان اينكه اين ميزان تقاضا را تامين كنند هم ندارند محدوديتهايي را در بازار ايجاد ميكنند و عدهاي را حذف ميكنند و مقداري از نيازها را هم به رسميت نميشناسند و با اين روش داستان بازار ارز به همين منوال پيش رفته است و هرازگاهي اين نرخها هم بالا و پايين ميرود اما تعادل جديد بيشتر از تعادل قبلي قرار ميگيرد و اين تكرار داستان بازار ارزي است.