به گزارش بنکر (Banker)، اولین موج که برای بازارساز قابل پیشبینی بود و به نظر میرسید تا حدی توانایی مدیریت آن را دارد، تقاضای فصلی بود که معمولا با نزدیک شدن به پایان سال میلادی در بازار ایجاد میشود.
موج تقاضای دیگری که بازارساز به نظر میرسد پیش بینی نمیکرد، ورود تقاضای احتیاطی به بازار بود؛ تحت تاثیر جو روانی افزایش قیمت بنزین و اعتراضات و برخورد با آن اعتراضات، جو روانی در بازار ارز ایجاد شد که منجر به ورود تقاضاهای جدیدی به بازار شد. به این مسائل، قطعی مقطعی اینترنت را نیز باید اضافه کرد که برخی از تقاضاها را به تاخیر انداخت و از سوی دیگر جو نااطمینانی را تحتتاثیر قرار داد. در مجموع میتوان گفت آنچه قیمت دلار را در آذرماه تحت تاثیر قرار داد، مجموع ورود تقاضای واقعی و روانی به بازار بود که مورد دوم انتظارات افراد عادی و سرمایهگذاران را نیز تحت تاثیر قرار داد.
برخی فعالان، انتظار داشتند بازار با عبور از این جو روانی، کم کم آرام تر شود و رو به سوی قیمتهای پایین تر نیز بگذارد. این اتفاق تا حدی رخ داد و قیمت این ارز حتی از مرز ۱۴ هزار تومانی عقب نشست و در مقطعی به کانال ۱۲ هزار تومانی نیز بازگشت. در واقع، در هفته انتهایی پاییز کمی فضای بازار آرام تر شد، هر چند که در آخرین روز آذر، این ارز توانست بالای محدوده ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومانی به کار خود پایان دهد که بالاترین قیمت از ۲۱ آذرماه بود.
برخی فعالان باور داشتند، معاملهگران در آستانه سفر رئیسجمهوری ایران به ژاپن احتیاط بیشتری در زمینه خرید ارز داشتند، ولی به نظر میرسد سیگنال خاصی از بهبود شرایط بینالمللی از ژاپن به معاملهگران نرسید و تحت تاثیر همین موضوع، خریدها در روز ابتدایی هفته افزایش یافت. البته برخی فعالان نیز این دیدگاه را باور نداشتند و معتقد بودند، آنچه قیمت دلار را در روز اول هفته بالا برد، مربوط به افزایش تحرکات نوسانگیران بود.
از نظر آنها، بازار همچنان تا حدی تحتتاثیر تقاضای ژانویه قرار دارد و نوسان گیران سعی میکنند در این روزها تا جایی که میتوانند قیمت دلار را بالا ببرند تا بتوانند ارز خود را نیز در قیمتهای بالاتر به فروش برسانند. از نظر این گروه، با عبور بازار از هفته اول دی ماه، قیمتها باز هم به مسیر کاهشی باز خواهند گشت.
آنچه مسلم است تا زمانی که دلار زیر نقطه ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومانی قرار دارد، افزایشی همچنان جانب احتیاط را تا حدی رعایت خواهندکرد. در این میان، برخی تحلیلگران معتقدند بازارساز باید روند بازار در ۱۰ روز اول دی ماه را با دقت بیشتری رصد کند؛ از نظر آنها بهطور سنتی نوسانگیران در این مقطع از زمستان فعال تر هستند و در صورتی که بازارساز بتواند قیمتها را مدیریت کند، احتمال اینکه در ادامه سال قیمتها دچار نوسان خاصی شوند، کمتر خواهد شد.